Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Standardbilsracing jämfört med formelracing och rally


Emellanåt har formelbilsracing varit stort i Sverige...Foto: Christer Ljungaeus


...men det är standardbilsracing och rally som är populärast. Foto: Christer Ljungaeus

Racingvärlden självt har av tradition betraktat formelbilarna som det optimala och den finaste/renaste formen av racing, vilket man nog får hålla med om dels pga att dessa bilar är de mest kompromisslösa för ändamålet och dels kräver en cleanere attityd i körningen.


Publiken har däremot ofta hellre uppskattat standardbilarnas mer spektakulära racing, med högre grad av närkontakt och möjlighet till en mer sluggerinritkad attityd i körningen, vilken fördöms av finsmakarna och applåderas av den mer allmänna publiken och delar av media.

Om vi undantar F1 som lever på sin image och nivå uppbyggd sedan 1950 och egentligen tidigare än så med 30-talets GP tävlingar även om det inte var något VM i dagens mening, så har formelracingen generellt ställt en starkare position i nationer där racing och motorsport har en tydligare och starkare roll i samhället, än vad som är fallet i Sverige.

I Sverige har det i historisk tid varit rallysporten som legat närmast denna bredare förankring. Även om Ronie-Reine epoken och kanske några år på 70 och 80-talen satte fokus på formelracing i sverige, så har vi inte någon riktigt stark position för formelracing i landet att falla tillbaka på. JO Bonnier, Lill-Lövis, Eje mfl till trots.

Kennys framgångsrika formelkarriär har ju fått märkligt små avtryck i vår nationella formelracing. Den rollen hade rallysporten istället. CM-Skogh, Tom Trana, Eric Karlsson, Harry källström, Bengt Söderström, Ove Andersson, Bosse Ljungfäldt, Björn Waldegård, Stig Blomqvist och Per Eklund. Ja listan kan göras ännu längre hade ett mycket större genomslag i samhället än racingstjärnorna, med undantag för namn som just Bonnier, Picko, Peterson, Wisell och Lill-Lövis.


Där har vi en av de bakomliggande orsakerna tror jag.
Formelracing är kanske helt enkelt lite för "annorlunda" för att få ett riktigt genomslag i dagens svenska racing?

STCC med standardbilsracingen knyter an till svensk bilsports tradition på ett direktare sätt och etablerades i en tid där både rally SM och annan racing, inklusive formelracing var relativt svagt (försiktigt uttryckt) i Sverige. Fösntret var öppet och STCC kunde ta en position, som man sedan stärkt på ett utmärkt sätt genom åren.

Men likväl så behöver vi ha formelracing i Sverige också. Utan den är racingen inte komplett och en viktig skolning i karriären saknas. Frågan är bara vad osm krävs för att göra formelracingen attraktivare för publik och media? För de flesta förare är det den optimala formen av racing.

De perioder där formelracingen har lyckats nå igenom i mediebruset och attraherat publiken på banorna har betecknats av relativt stora startfält, som givit tät (och clean) racing, några fixstjärnor och formelbilar som tillåtet mer spektakulär körning än vad dagens formelbilar tillåter om det ska gå fort.
(undantaget Formel Ford där däck och aerodynamik, givit förutsättningar till även för publiken udnerhållande racing)
Kanske ligger en del av svaret i dessa förutsättningar?
Oavsett hur, så hoppas jag verkligen att formelbilarna återtar en starkare position i Svensk racing, även om jag tror det krävs mycket gedigna insatser för att de ska ta över från standardbilarna (om det ens nu är önskvärt?)

Av Bosse L


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annons - SM 11 årAnnons - aktuell motorsport