Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Vad har varit mest populärt på svenska racerbanor?


På 70- och 80-talet blev standardvagnsracing populärt i Sverige och Volvo var en av vinnarna. Foto: Christer Ljungaeus.


Thomas Kaiser, här med James Hunt, försökte ta sig till F1 på 80-talet. foto: Christer Ljungaeus.

Vi har ju inte haft någon formelvagnsracing att tala om (förlåt vissa...) på länge. Innan jag polerar kristallkulan, kikar jag i backspegeln. Vad har varit mest populärt på svenska racerbanor sen andra världskriget?


1945-1950
Då tog man vad man hade. Precis som salig Kajsa Varg. Höjdarna var nog de två GP-loppen på Skarpnäck, men
trimmade standardvagnar och även sportvagnar tilldrog sig intresse.

1951-1960
Utan tvekan racersportvagnar. Det kördes till och med sportvagns-VM på Råbelövsbanan utanför Kristianstad
och på mer inhemsk nivå blev Kanonloppet en höjdare. Samt ånyo trimmade standardvagnar i olika klasser.

1961-1970
Racersportvagnarna pensionerades och det kom att handla om F1! Senare F2. Formel Junior växte snabbt och utvecklades till F3. Klassen gav oss många stjärnor som även kunde hävda sig internationellt - Picko, Kotten m.fl. I slutet av sexttiotalet kom Ronnie & Reineepoken + ett stort antal andra duktiga förare. Det var formelvagnar som gällde. Samtidigt byggdes det banor i Sverige.

1971-1980
I början av detta decennie var det fortfarande formelvagnar som gällde. Det kördes även F2 i landet. Men trimmade standardvagnar blev allt mer populära. Man kan tala om en BMW-Fordepok. Volvo blev överkörda. Decenniets stora ljuspunkt var nog Super Star som var en folklig klass med härligt V8-muller. Ronnies tragiska olycka på Monza och Gunnar Nilssons bortgång blev dock närmast förlamande under lång tid.


1981-1990
Bilsporten verkade ha ganska svårt att ladda om. F3 var fortfarande populärt liksom standardvagnar. De senare fick ett rejält lyft av Volvo. Först genom Volvo Turbo Cup och dess utveckling, ETC. Då hörde Du Gamla Du Fria lite varstans...

1991-2000
Det var bara ARC som höll flaggan högt med internationella tävlingar av klass. Resten började tackla av. F3 dog sotdöden. Endast standardvagnar var i ropet, något som utvecklades till STCC.

2001-2009
Formel Ford kämpade med näbbar och klor, men det räckte inte. F3 hade dött för länge sen. Formelvagnar hade i princip försvunnit. Historisk racing blev allt mer populär. STCC gick från klarhet till klarhet.

Initiativet att ta hit Formel Renault är vällovligt även om det tagit alltför lång tid och tycks sakna ordentligt stöd från Renault, vilket är mer än märkligt. Roligaste hittills får nog Ginetta G20 Cup sägas vara. En klass med rimliga kostnader och med trevliga bilar.

Av Sveneric Eriksson


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här