Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Därför har Midnattssolsrallyt blivit en sådan succé


Gunnar Fredrikssons SAAB V4 Special är en given publikfavorit i rallyskogen. Foto: Eric Lindgren


Stig Blomqvist kom tvåa ifjol med en Ford Escort BDG. Foto: Eric Lindgren

På bara ett par år har Midnattssolsrallyt blivit en stor folkfest och den rallytävling i Sverige som man vill ses och synas på. Rally-SM har efter några riktigt magra år börjat sin väg tillbaka mot fornstora dagar och VM-tävlingen Svenska Rallyt körs bara vartannat år. Det finns därför många anledningar till att Midnattssolsrallyt är den rallytävling i Sverige som är hetast just nu.


Midnattssolsrallyt var en stor tävling under 50- och 60-talet, 2006 smög man igång med ett modernt koncept fast med historiska rallybilar. 2007 och framförallt under 2008 hittade rallyt sin moderna form mycket beroende på att organisatören Per Carlsson och KAK utgör en perfekt kombination för att arrangera denna typ av tävling. Per Carlsson är gammal kartläsare i VM-sammanhang och har örat mot marken när det gäller att skapa ett attraktivt evenemang för tävlande och publik. Kungliga Automobil Klubben, grundad 1903, är idag den klubb som många aktiva vill tävla för och KAK har även blivit en klubb för näringslivet.


I Midnattssolsrallyt tävlar man med historiska bilar och det har visat sig att dessa bilar inte upprör någon ur miljö eller politiska aspekter trots att det tävlas på allvar i rallyskogen med dessa klenoder. Till skillnad mot moderna tävlingsbilar som är en katastrof ur ett ekonomiskt perspektiv, har de gamla bilarna blivit värda sin vikt om inte i guld så är en historisk rallybil något som kan liknas vid en god affär i bilsportsammanhang. Det satsas i garagen som aldrig förr och med gammal enkel teknik behövs det inte dyra specialister för att hålla ekipaget igång.

Idag lockas förarna i Sverige att ställa upp i rallyt då man får möjlighet att damma av en gammal rallybil och slåss mot Stig Blomqvist, Björn Waldegård, Ingvar Carlsson och andra storstjärnor från den tid då Sverige var en nation att räkna med i rallyvärlden. Årets startfält har samlat en mängd stjärnor från förr som utmanas av förare som vill sätta stjärnorna på plats. Fjolårets vinnare Tony Jansson var en sådan uppstickare som ledde rallyt från start till mål.

2007 ställde Mikael Persbrandt upp i Midnattssolsrallyt i en Volvo PV. Framfarten då var kanske inte så imponerande. Micke tog sig dock i mål och var en given publikmagnet, både där rallyt drog fram och i det efterföljande TV-programmet om Midnattssolsrallyt. Ifjol imponerade Persbrandt med flera snabba sträcktider i en svårkörd Porsche 911 och tillsammans med Eva Röse som tävlade i Regularityklassen skapade man mycket uppmärksamhet i media. Kändisarnas deltagande i rallyt är en del av rallyts framgångssaga och ska inte underskattas.

I Sverige är STCC störst i media men intresset i folkhemmet för rally är fortfarande betydligt större. Rally har den fördelen att det tävlas runt husknuten och man har etappuppehåll mitt i stan. På ”gator & torg” har rallyteamen möjlighet att visa upp sig och låta åskådarna se närmare på de bilar man minns från förr. Kombinationen historiska rallybilar, förarprofiler och kändisar drar mycket åskådare och man behöver inte vara motorsportintresserad för att uppskatta Midnattssolsrallyt.

VM-tävlingen Svenska Rallyt körs på vintervägar och kan vissa år upplevas som en strapatsrik expedition i Värmlandsskogarna. Midnattssolsrallyt körs på sommaren och den tidpunkten har även bidragit att tävlingen redan efter ett par år är ett av Sveriges största och populäraste motorsportevenemang.

Av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här