Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Stockholm Motor & Sport Festival – en vision!


Full fart mellan betongsuggorna i Köpenhamn. Foto: Peggen Andersson


Ett större evenemang ska arrangeras mitt i stan. Skiss: Eric Lindgren

2008 var det premiär för Göteborg City Race, ett stadslopp på en gammal bananpir i Göteborg. Det blev succé direkt och STCC-tävlingen i centrala Göteborg blev årets händelse i motorsport-Sverige. Nu vill man göra något liknande i Stockholm men personligen tror jag det blir betydligt knepigare att bygga en bana centralt i huvudstaden. Kör fler tävlingar i Göteborg istället där banan redan finns och satsa på något annat i Stockholm.


För några år sedan besökte jag Copenhagen Grand Prix tillsammans med Sebastian Wrethagen, även kallad Zeb här, och när vi kom hem skissade vi på ett upplägg som skulle kunna funka i huvudstaden. Vi körde även en slinga runt Slottet som skulle kunna fungera publik- och säkerhetsmässigt med chikaner, betongsuggor och publikfria avsnitt. Se skissen till höger.

Sedan Vattenfestivalen lades ner för många år sedan saknas ett riktigt stort sommarevent i huvudstaden. Vi tror på att göra event och köra "uppvisningstävlingar" under t ex en vecka mitt i Stockholm och då pratar vi om en evenemang som skulle kunna locka en publik på 50-100.000 åskådare.

"Stockholm Motor & Sport Festival” skulle vara en bred produkt med Sport som löpning, inlines, rullskidor, rullstolar, cykel m m. Motor skulle funka politiskt bäst med historisk racing som det körs i Köpenhamn, samt uppvisningar av moderna racerbilar typ F1- och STCC-bilar. Dessutom skulle det kunna vara andra aktiviteter med sport- och veteranbilar, båtar och flyg. Går det att köra en Speed Week i Rättvik borde det gå att göra något även i Stockholm. Dessutom tror vi att hotellnäringen och turistrådet i huvudstaden behöver något för turismen i juli månad eller i början av augusti.

Om vi studerar banskissen är publikplatserna, de gröna områdena, koncentrerade till Skeppsbron. Resten av Gamla Stan ska vara publikfri för säkerhets skull. Maskindepån är förlagd till Museiparken t h om Grand Hotell, markerat med rött på skissen. Mässområdet i Kungsträdgården är markerat med orange.

Måndag till söndag under dagtid 12-17 är det aktiviteter i depåområdet, på Strömmen samt i Kungsträdgården. Eftersom det här även är en Sport Festival kan det ordnas olika tävlingar med sportanknytning på delar av banan under.

Kvällstid 17-21 körs en historisk bilklass per kväll - träning - kval och final. Däremellan körs det andra sportgrenar samt uppvisningar av F1 etc. På sex dagar körs det alltså sex olika klasser - detta för logistikens skull. Under dagtid är delar av banan öppen för bussar och nyttotrafik.

Intäktssidan är att sälja mässutrymme, läktarplatser samt tillstånd för olika typer av försäljningstillstånd. Dessutom bör man få in ett antal större sponsorer såsom huvudsponsor samt aktivitetssponsorer. Uppdragsgivare och ansvariga för ett sådant här stort event är Stockholms Stad och hotell & restaurangnäringen i huvudstaden. Det här är inget renodlat stadslopp utan ska även vara en möjlighet för motorsport att synas och bli accepterad i sportsammanhang. Något som skulle gagna svensk motorsport i ett större perspektiv.

Av Eric LindgrenFler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här