Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Tyska varumärkesbekymmer i bilsporten


Det är helt rätt att SEAT tävlar med touring cars. Foto: www.julleweb.com

VW koncernens globala strategi för sina olika varumärken är inte helt lätt. Audi = Premium, tävlar med racersportvagn på Le Mans etc vilket är helt OK! VW = Premium Light, tävlar lite här o var racing, rally off-road vilket blir lätt luddigt! Skoda = Basic, tävlar i rallycross och rally vilket är helt OK! Seat = Sportigt, tävlar i touring car racing och det är helt OK!


Så långt är det väl ganska väl intecknat, frånsett att VW-märket har mera otydlig och vildvuxen koppling till motorsporten. Racing ligger nog kunder och produkt närmast, men traditionen är starkare i rally och off-road (utöver alla enhetsklasserna är involverad i) Dessutom har man lyckats koppla sina övriga koncernmärken tydligare i sina respektive discipliner. Återstår e.g. off-road som ledig position. Kanske man borde göra som Saab/Per Eklund gjorde och göra en rejäl satsning på Pikes Peak för att få fram VW namnet i motorsporten tydligare. Satsningarna på Nürburgring 24 h är kul för oss entusiaster, men ärligt talat mest förvirrande om man lyssnar på hur koncernen vill styra sina motorsportsatsningar. Ett utslag av att strategin inte ger tillräckligt med utrymme för deras största märke?


Om man tittar på övriga märken i koncernen så passar de olika motorsportsatsningarna rätt bra ihop med vilken profil man vill ha på marknaden. Problemet kommer när man väger in de faktiska förhållandena som marknadsandelar, sålda volymer och lönsamhet per märke. Än svårare blir det när man ska anpassa strategierna till den lokala/nationella marknaden.

I Svergie kan jag tänka mig att man helst skulle vilja fortsätta med Audi eller möjligen VW som sitt märke i STCC. Där kan GA och ÅF koppla passande evenemang och aktiviteter till en målgrupp med bl.a. vagnparksägare/inköpare och tjänstebilsförare som är intressanta att bygga upp en relation och dialog med. Men hur intresserade är dessa kunder av Seat, som inte är speciellt starka på tjänstebilsmarknaden?

Givetvis måste den svenska VW organisationen följa koncernstrategierna. Även om det marknadsmässiga manöverutrymmet skulle finnas, såg sätter ju de tekniska realiteterna med utvecklingen av en ny bil för Super2000 rätt rejäla käppar i hjulet. Återstår alltså för VW att tävla med ett i Sverige ganska litet märke som Seat och samtidigt använda detta för att attrahera kunder för sina övriga märken som ur ett Svenskt perspektiv hade varit mera motiverade att bygga en STCC-satsning kring. (om man nu inte har synsättet att Seat behöver få större del av marknadsstödet för att komman närmare övriga märken i koncernen i marknadsandel.)

Tänk om vi hade haft ett reglemente som möjliggjorde att teamen med hjälp av GA (utan att nödvändigtvis ha fabrikens tävlingsavdelning i ryggen) själva kunde utveckla konkurrenskraftiga bilar. Då hade man "bara" behövt övertyga sina huvudmän om det kloka i att tävla med ett annat av koncernens märken. Kanske det är därför vi ser både Seat, VW och Audi i JTCC?

Hur som helst, ett intressant område att spekulera lite i. som intresserad utomstående. Problematiken finns ju hos fler koncerner än VW..

Undrar f.ö. hur teamen tänker, när dom presenterar sina paket? Funkar väl inte att köra de sedvanliga sponsoruppläggen, när problematiken ser ut som den gör?

Av Bo LindmanFler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här