Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Bilsporten har plats för alla koncept – även för korpen!


Bilsport är dyrt men utövaren...Foto: Eric Lindgren


...kan själv välja lämplig nivå. Foto: Eric Lindgren

Bilsporten är i de flesta fall demokratisk - frånsett att verktygen är dyrbara i stigande skala. Vilket i sin tur medför en sortering tidigt i karriären för de allra flesta. Formel 1 eller Grand Prixklassen har i alla tider ansetts vara bilsportens förnämsta klass. En klass med de främsta förarna, teamen och tillverkarna. Den minnesgode kan gå tillbaka till Grand Prixtävlingarnas början i förra seklets ungdom eller F1-klassens entré 1950.


Då, 1950, fanns det fem märken: Alfa Romeo, Ferrari, Maserati (endast fem privatföärare), Talbot och Gordini. År 2000 fanns det elva märken i F1 (Ferrari, McLaren-Mercedes, Williams-BMW, Benetton-Playlife, BAR-Honda, Jordan Mugen Honda, Arrows Supertec, Sauber Petronas, Jaguar, Cosworth, Minardi Fondl samt Prost Peugeot). Vilka biltillverkare fanns bland dessa? Vilka biltillverkare finns med idag? Bilsportens förnämsta klass drar till sig de största intäkterna. Men dras också med de största utgifterna.


Jag har på senare år lett lite i mjugg när jag sett racerstall med 500 och upp till 1.000 anställda. Detta för att - lite tillspetsat - tävla med två bilar...

Men bilsporten har mängder av former och klasser. Allt räknas inte i miljarder! Det finns allt för alla. Rena korpen för de som vill tävla på en sådan nivå. Och sen finns andra nivåer. Men visst, redskapen och banorna är lite dyrbarare än
ex. vis när det handlar om curling.

Dagens F1 är mer jämlik än på mången god dag. Det handlar nog mer om chaufförens skicklighet än bilens idag, åtminstone om vi rör oss i toppskiktet. Idag finns det inga dåliga motorer. Det fanns det förr. Nu är motorerna så lika som man förmodligen rimligen kan begära. Då är skillnaden fortfarande lite större när det gäller bilarna. Vem kunde tro att det skulle bli så pass motigt för Ferrari och McLaren? Och vem kunde tro att Brawn, Williams och Toyota skulle hålla till i toppen?

Vart vill jag komma? Jo, låt F1 ha den frihet klassen behöver, förutsatt att inte ekonomin galopperar iväg. Enhetsklasser finns redan. GP2 och F2 t.ex samt även A1GP och fotbollsklassen m.fl.

Av Sveneric Eriksson


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här