Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Opel Team Sweden - från rally till STCC


Tommy Rustad försöker förklara för Jan Warnestad och Pelle Tjerneld vad som har hänt med Opel Astran.


I garaget står en SAAB 9-3 färdig för tävling - men kommer den till start 2010?

Här följer del 2 av artikeln om Opel Team Sweden som publicerades första gången i OTS egen STCC-tidning 2004. Göran Björklund på PR-byrån Newsroom har skrivit den.

”Året var 1964, året då Hep Stars intog 10-i-topp, Tage Erlander var statsminister, CeGe Hammarlund ledde Sveriges Bilradio, vi körde alltjämt på vägens vänstra sida, svensken tjänade 18.000 kronor om året och en Opel Kadett kostade 9.000 kronor, hade det mesta fallit på plats Opel-teamet. Utöver Pelle Tjerneld hade Roland Löwgren, Ingemar Johansson, Bus-Ove Eriksson och junioren Håkan Lindberg engagerats som ”fabriksförare”.
Tävlingsverksamheten rullade igång, bilar byggdes, motorer trimmades om än beskedligt med dagens mått mätt, tävlingar kördes, segrar togs i DM, SM, EM och VM, resten är svensk och europeisk rallyhistoria.

Svan och prästsonen

Om man frågar Pelle Tjerneld om höjdpunkter, så är de många.
- Men det finns en som slår alla, Per Svans totalseger i South Swedish Rally 1999 med en F2-bil, alltså vann han rallyt som avgjordes på både grus och asfalt före fyrhjulsdrivna WRC-bilar.
- Det är den prestation som jag värdesätter mest, menar Pelle Tjerneld. Som nummer två kommer Anders Kullängs seger i Svenska Rallyt 1980.
- En arbetsseger med mycket hjärta när ”prästsonen” tillsammans med Bruno Berglund vann rallyt med en Ascona 400, minns Pelle samtidigt som han poängterar att hans engagemang i teamet vid denna tidpunkt inte var så stort.


High lights

Han berömmer den i fjol (2003) bortgångne Bus-Ove Eriksson som en förare utan spärrar. Lille-Bror Nasenius för hans eleganta sätt att hantera den stora Opel Rekorden fram till EM-seger. Sylvia Österberg som en av dåtidens främsta damer bakom ratten.

- Sylvias betydelse för svensk bilsport och inte minst Opel Team Sweden är det tyvärr allt för få som känner till. Under årens lopp har hon varit en fantastisk och internationellt mycket högaktad bilsportambassadör, säger Pelle. Anders Kulläng som aldrig gav sig oavsett om det var DM, SM, EM eller VM. Lille Bror Danielsson som alltid stod på gasen. Björn ”Nalle” Johansson som svarade för smått otroliga insatser med Asconor och Mantor. Lars-Erik Torph, den unge värmlänningen som var en mästare i dåligt väder. Mats Jonsson som nästan aldrig bröt en tävling. Kenneth Ericsson som tog steget ut i världen via Opel. Lotta Lundqvist som visade att tjejer kan. Per Svan, Sveriges kanske främste rallyförare på hemmaplan under 90-talet.

Plantskola för VM-förare

- Emellanåt har det varit lite vemodigt att se förarna lämna oss för att gå vidare till andra stall i VM, men de har gjort det eftersom vi inte haft något konkurrenskraftigt alternativa att erbjuda dem.

- När sedan VM-framgångarna kommit gläds man med dem. För mig känns det väldigt speciellt med Kenneth Ericsson och hans stora framgångar efter åren hos oss.
- Opel Team Sweden har varit en stor plantskola, summerar Pelle Tjerneld.

I racing har bilarna; Vectra och Astra, rattats av Pontus Mörth, Mattias Andersson och under de senaste två åren, norrmannen Tommy Rustad.
- En fantastiskt bra chaufför och sportsman, tillägger Pelle.

Från Kadett till Astra

Så har vi bilmodellerna som man tävlat med: Opel Kadett Coupé (60 hästkrafter), Rekord, Commedore (V6), Rally Kadett, Ascona, Kadett GTE, Manta (grupp B), Kadett GSI, Vectra och Astra (både rally och racing). Vi ska inte heller glömma den lilla Corsan eller Formel Opel Lotus-bilen.
- Det är svårt att berätta om allt, den finns många historier.
- Både sanna och ren skrönor utan verklighetsanknytning, erkänner Pelle Tjerneld.
- Men det är bilsporthistoria, inget team har hittills varit så framgångsrikt som Opel Team Sweden, fortsätter han stolt.

Opel Team Sweden 2004

Idag drivs Opel Team Sweden från Karlstad, där tre heltidsanställda ser till att tävlingsbilen är klar för STCC-race. Teamet drivs fortfarande med stor passion, inte minst för att ge Opel en sportigare image och för att skapa intresse bland nya kundgrupper. Teamchef är Jan Warnestad.

- Motorsport är en viktig del av marknadsföringen, menar han och betonar vikten av att vara med i händelsernas centrum för att lämna spår på presumtiva bilköpares näthinnor. Slutligen, Opels nutida, tunga och internationella motorsportsatsningar sker på den viktiga tyska hemmamarknaden där man deltar i DTM, en betydligt extremare form av standardvagnsracing än STCC. Man förser även ett antal F3-team med motorer samt tävlar i rally med Opel Corsa i JVM-klassen Super 1600.”Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här