Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Vad ska en F1-säsong för ett team få kosta?


Formel 1 kommer alltid att kosta stora summor.


Men hur mycket ska vara rimligt är frågan?

Diskussionen om kostnader i F1 och annan motorsport är ganska sjuk eftersom det är utövarna själva som driver dessa. Teamen känns som alkoholister, säger en sak men menar en annan. Egentligen är jag för att marknadskrafterna ska råda, de svaga ska slås ut. Men om det är F1-världens innersta vilja att kapa kostnader är ett tak den enda vettiga vägen.


Varför?
Reglementesändringar är helt verkningslösa. F1-reglementet ändras väl i princip varje år för att minska kostnader. Hur har det lyckats? Nja, snarare är det väl så att regeländringar i kostnadsbesparingssyfte i sig driver kostnaderna. Hur billigt är det att ta fram en ny motortyp eller ett ny bilmodell varje eller vartannat år? Och även om det skulle finnas ett strikt, i grunden billigt reglemente, går det att lägga ner hur mycket pengar som helst att optimera produkten inom givna ramar. Jag läste någonstans att McLaren kört sin nya bil 3000 timmar i vindtunnel...


Dessutom.
Vad kostar det att ta fram en F1-bil idag? 200 miljoner? 250 miljoner? F1-teamen bränner runt tre miljarder per säsong. Stämmer det är bilarna ändå en ganska liten del av den totala kostnaden, eller åtminstone inte den största delen.
Låt oss anta att bilarna och dess utveckling kostar en miljard/säsong. Vad går resterande två tredjedelar till?

NHL är det bästa exemplet på att det faktiskt fungerar med kostnadstak inom idrotten. NHL var i en djup kris för några år sedan. Spelarna tjänade löjligt mycket pengar vilket drev biljettpriserna till nivåer som vanligt folk inte hade råd med.
Efter en säsong utan spel (det blev en kortvariant i slutet) enades organisationen, lagen och spelarna om att införa kostnadstak när det gäller lönerna. Numera har lagen en given lönesumma att spendera vilket, vad jag förstår, fungerar ganska bra. Och spelarna är inga fattiglappar för det. NHL-proffset Johan Franzén skrev nyligen ett tioårskontrakt som ger honom 30-35 miljoner/säsong i tio år. Och han är långt ifrån den bästa...

Ett kostnadstak i F1 är något mer komplicerat. Det kräver stor öppenhet på ett sätt som kanske motorfolk inte har sett tidigare. Det krävs en form av "anti-dopningskommission" som gör oanmälda kontroller och djupdyker i ekonomin och redovisningen. Det kanske krävs att varje team "tvingas" anställa en FIA-kontrollant som har full access till allt vad teamet gör.

Men att det går att genomföra fullt ut är jag helt övertygad om. Att teamen verkligen vill kapa kostnader är jag inte lika övertygad om.

Till sist kommer den intressantaste frågan. Vad ska en F1-säsong för ett team få kosta? Tre miljarder är för dyrt, anser de tunga namnen som Mosley och Tärnström. Är två miljarder acceptabelt? En miljard? 500 miljoner? Eller kanske 100 miljoner?

Av Lars-Ingvar Eriksson


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här