Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Racing behöver inte kosta sista skjortan


Hannu Ojala, Jesper Nilsson, Jesper Ojala och Johnny Nilsson.


Stefan Söderberg t h tillsammans med sin yngre broder.

För ett par veckor sedan blev jag kontaktad av Jesper Nilsson som ville att jag skulle komma ut till deras garage och ”göra något”. Jesper har tillsammans med sina kompisar Jesper Ojala och Marcus Palnér kört RBC de senaste säsongerna. Trion dök upp som juniorer och fick vara med trots att man då var i yngsta laget. Ifjol blev Marcus Palnér RBC-mästare, och både Ojala samt Nilsson tillhör de snabbare i RBC. Man kan säga att trion utgör nästa RBC-generation efter Jocke Mangs och Fredrik Lerstrup. I år kommer man dessutom att köra riktig racing i större sammanhang. Marcus Palnér kommer att köra i Camaro Cup och Jesper Nilsson och Jesper Ojala kommer att köra i JTCC.


Det var med en viss skepsis jag åkte ut till garaget i Järfälla, då snacket med racerförare och racerfarsor brukar snabbt gå in på ekonomi och den desperata jakten på sponsorer. Men ack vad jag bedrog mig, för i garaget stod två nya Golfar och teamets upplägg var så rätt så man blev rörd till tårar.


I januari hade man köpt hem två krockade Golfar från Tyskland av senare årsmodell som inte körts många mil. Den ena hade smällts av 84-årige Fritz och den andre av 76-årige Heinz. Golfarna är tredörrars och en perfekt utgångspunkt för en snabb JTCC-bil. Första februari började man bygga bilarna och som förlaga har man haft en VW Golf som byggts av VW Motorsport och som fanns i bekantskapskretsen. Motorerna är trimmade av proffs och med dem har byggkostnaden stannat vid 150.000:- för varje bil. Med tanke på att det kostar 400.000:- + moms bara att få köra för ett av de större teamen i JTCC och då äger man inget efter säsongen, är detta en mycket bra utgångsläge för PNO Racing.

Man bedyrade även att man inte kommer att satsa på exklusiva dragbilar och att man skulle sköta det mesta inom familjen för att hålla kostnaderna nere. Det blev en trevlig garagekväll och jag kände mig både glad och upprymd efter att ha träffat dessa entusiaster, som dessutom räknar med att man ska vara mycket konkurrenskraftiga i årets JTCC.

Två dagar efter kvällen hos PNO Racing träffar jag Stefan Söderberg i samband med Carrera Cup-testen på Mantorp. Stefan tillhör toppförarna i Carrera Cup och med lite flyt ifjol hade han kunnat snuva Jocke Mangs på titeln. Stefan sitter tillsammans med sin fyra år yngre bror och tittar på när mekanikern/ingenjören ställer in hans Porsche. Här finns det inte utrymme för dyra trailers eller dyra organisationer utan pengarna måste läggas på det nödvändigaste. Stefan noterade ändå topptider på testen och blir att räkna med i årets mästerskap.

Motorsport kommer aldrig att vara billigt och det kommer alltid vara svårt att attrahera de stora sponsorerna. Men genom att göra det mesta av jobbet själv och lägga pengarna på det nödvändigaste går det att utöva en dyr hobby som motorsport även om man inte har miljoner på banken. Lycka till PNO Racing och Stefan Söderberg i årets JTCC och Carrera Cup. Ert upplägg och er inställning till motorsport är ett föredöme.

Av Eric Lindgren
Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här