Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Alla behöver inte ha ambitionen att vinna i gokart


Thomas Danielsson gick från gokart till att bli...Foto: Christer Ljungaeus.


...formelbilsstjärna. Men alla behöver inte ha den ambitionen. Foto: Christer Ljungaeus.

Visst är det svindyrt att köra gokart om man har elitambitioner och vill köra utomlands, eller liknande. Men man kan ju även köra klubbtävlingar och några race i någon regional serie, typ MKR, utan att det är allt för dyrt. Alla behöver ju inte ha ambitionen att vinna, utan det går även att hålla på för att det är väldans skoj.
Om enbart fotbollsspelare som ansågs ha en klar möjlighet att bli elitspelare skulle hålla på så skulle det bli klart glest på fotbollsplanerna. Det går utmärkt att harva igenom ett fotbollsliv som medioker spelare i ett av regionens sämre ungdomslag, gå vidare till div. 6-spelare utan möjlighet till serievinst och sedan avsluta karriären som 46-åring i ett halvtaskigt korplag. Varför skulle inte samma karriär vara möjlig i kart?

Möjligen skulle "korpåkande" i kart bli något dyrare, men inte omöjligt för en genomsnittlig inkomsttagare som prioriterar det och vansinnigt mycket roligare. Förutom problemet med att obefintlig bredd inte ger någon vidare bra elit, så blir det även stora problem i de klubbar som finns om det bara är några enstaka aktiva, eftersom banan fortfarande kräver lika mycket underhåll och tävlingarna kräver sina funktionärer.

När det gäller chassin som blir slut efter några få tävlingar, så gör det ju att det finns billiga, lätt begagnade chassin, för oss som ändå inte märker någon skillnad.Jag är även lite tvivlande till att en given person inte skulle ha någon nytta av en kartingkarriär ifrån t.ex. 12 år, jämfört med att genast börja med bilar vid 16. Kör man 20 tävlingshelger per år, med kanske 5 heat per helg, så blir det 400 race med betydligt jämnare och tätare racing än vad blir utsatt för i ett genomsnittligt FR-race. Dessutom i ett fordon med betydligt snabbare reaktioner. Skulle det verkligen vara helt betydelselöst? Kör man t.ex. FR, FBMW, eller liknande serier är det dessutom ganska få race per år och sparsamt med träning/testning, i ett försök att få ned kostnaderna.

Är motorsport en sport där man inte har någon nytta av träning? Nu har ju racing en extremt smal rekyteringsbas, så de största talangerna håller med största sannolikhet inte på med racing och därför kan det säkert komma 18-åringar som på ett par år är i kapp sina jämnåriga kamrater som harvat sedan de var 10 år, men för en given person borde det väl ändå ha betydelse att träna även innan man fyller 16, eller?

Av AndersY


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här