Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Safarirallyt - en svensk historia


Stig Blomqvist och Per Eklund har kört Safarirallyt. Foto: Leif Fredriksson.


Erik "Karlsson på taket", i SAABs fomelbil, var en av de första europeiska förarna som körde Safarirallyt. Foto: Christer Ljungaeus.

Erik Carlsson ”på taket” fick en start i Safarirallyt som pris när han vann RAC rallyt i England 1961. 1962 startade han i Safarirallyt. Erik Carlsson var en av de första förarna från europeiska rallyeliten som körde rallyt.


Erik Carlsson blev 6:a i sitt första Safarirally och dåvarande fästmön, Pat Moss 3:a i en mer standardbetonad SAAB. SAAB-stallet såg att rallyt passade SAAB och återkom sedan 1963, 64, 65 och 66. Med undantag av 1964 då Erik Carlsson blev tvåa tvingades han att bryta. SAAB fick ändå valuta för sin satsning då Erik Carlsson inte bara kunde köra utan visste också hur man ”skapar rubriker”. 1963 körde han på ett djur som så småningom ledde till att man måste bryta. Djuret var antagligen ett jordsvin men genom missuppfattningar och felöversättningar skickades nyheten ut att man kört på en myrslok. Denna nyhet väckte stor uppståndelse eftersom denna djurart inte fanns på Afrikanska kontinenten men mycket press fick man. Ett annat år körde de fast och beslöt att rulla bilen på sidan för att nå fast mark. När de nådde målet som tvåa trodde ingen på berättelsen om rullningen eftersom bilen var oskadd. För att visa att det var sant gjorde de om proceduren och rullade bilen inför all press vid målet i Nairobi. 1965 valde Erik Carlsson att ta med sin svåger, racerlegenden Stirling Moss, som kartläsare. Kanske inte den mest rutinerade kartläsaren men ekipaget blev omskrivet.


1963 vann Tom Trana RAC-rallyt och fick också som pris en start i Safarirallyt. Volvo beslöt att skicka ett hela teamet och förutom Tom Trana startade också Gunnar Andersson, Carl Magnus Skogh och Sylvia Österberg. Bilarna skickades med båt från Sverige men båtarna fördröjdes genom en strejk och man fick inte tillräckligt med tid för att anpassa bilarna för detta speciella rally. Tävlingen blev ett fiasko och tre av Volvos bilar bröt och den fjärde kom i mål utanför respittiden.

Tom Tranas bil blev kvar och en lokal förare med tidigare erfarenhet av rallyt köpte bilen på avbetalning av en lokal Volvohandlare. Köparen som hette Joginder Singh startade i 1965 års rally som privatförare. Efter ett väl genomfört lopp stod Joginder Singh som segrare. Volvo gjorde allt för marknadsföra denna seger där en privatförare köper en begagnad bil och vinner världens hårdaste rally. Joginder Singh fick också möjlighet att komma till Sverige och köra Svenska rallyt dock utan större lycka. Segern kom väl till pass för Volvo efter fiaskot 1964 och denna seger blev sannolikt den mest kända av Volvo Pv:s rallysegrar.

Det fanns en myt att ingen förare utan lokal kännedom kunde vinna detta rally. Myten bröts 1972 av Hannu Mikkola med Gunnar Palm som kartläsare. Att myten var bruten bekräftade svensken Ove Andersson genom sin seger 1975. Många svenskar körde Safarirallyt fram till och med 2002 varefter tävlingen inte längre var en del av VM-serien utan fortsatte som en tävling i den Afrikanska rallyserien. Björn Waldegård var den mest framgångsrike svenska föraren och med sina fyra segrar är han också outstanding av de förarna som inte kommer från Afrika.

Av Ingvar Sjögren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här