Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Ronnie Peterson - Superswede


En Tecno F3 som Ronnie vann SM med 1968. Foto: Bo Lindman


Ronnies staty i Almby utanför Örebro. Foto: Martin Merell

För mer än 30 år sedan dog min och många andra stora idol. Endast 34 år gammal förolyckades Ronnie Peterson under Italiens Grand Prix på Monzabanan. Ronnie hann aldrig bli världsmästare i Formel 1 men slutade tvåa säsongerna 1971 och 1978. Han hade rykte om sig att vara en av de allra snabbaste och hade med största sannolikhet vunnit framtida VM i Formel 1. För att hedra och markera Ronnie, arrangerades utställningen “Superswede” på Örebro Läns Museum under sommaren 2003.


Några ord om Ronnie:


- Han pressade mig oerhört i Monaco 1971. Ronnie var en extrem talang, en av de få som hade full kontroll över sin körning. Han körde med helt egen stil fast på samma sätt som Gilles Villeneuve eller Jochen Rindt. (Jackie Stewart)

- En gång körde Ronnie på mitt framhjul på Oulton Park. Rattkransen bröt tummen och Ronnie kom till mig på sjukhuset och sa att “det är för jävligt att allt skall hända mig”. Men vi var alltid goda vänner.(Reine Wisell)

- Ronnie kom tyvärr till mig vid fel tillfälle. Liksom vi trodde han att sexhjulingen hade större potential än den hade. Jag valde Ronnie och var övertygad om att ha kontrakterat nästa världsmästare. Han var en av de stora, blixtrande snabb och dessutom förbaskat trevlig. (Ken Tyrrell)

- Ronnie var en äkta racerförare. Jag är helt säker på att han skulle blivit världsmästare om han fortsatt tävla; hans talang var större än hos många andra som lyckade vinna VM-titeln. (Bernie Eccelstone)

- Han hade anat det inom sig, men först på kvällen efter Monaco 1971 när Ronnie blev tvåa efter Jackie Stewartoch vi åt middag tillsammans, kom själva insikten. Plötsligt förstod Ronnie att han faktiskt kunde köra snabbare än alla de stora i F1. Det var ett magiskt ögonblick. (Max Mosley)


Visste du detta om Ronnie?

- Som 8-åring körde han familjens Renault på en upplogad sjö, med rasad motor som följd då Ronnie körde fullt på ettan för länge. Bagarsonen Ronnie fick tidigt smeknamnet “Kakan”. Ronnies andra namn är Bengt. Den yngre brodern heter Tommy.
Ronnies far använde rör från kraschade “flygande Tunnan” till sina egenhändigt byggda gokartar, Robardie (Ro =Ronnie, b =Bengt).

- Mamma Maj-Britt hjälpte t.o.m. till att köra in gokartmotorer på Laxå motorbana. Påhittade romansrykten uppstod 1966 mellan Ronnie och den snygga italienska kartvärldsmästarinnan Susanna Raganelli. “Vi var bara vänner”, enligt Ronnie.
Ronnie jobbade bl.a. som hissmontör på BPA i Örebro.

- De första racingåren var mycket “knapra” för Ronnie. Han körde över 10 000 transportmil 1968. Den 5 oktober 1969 kraschar Ronnie mycket svårt på franska Montlhéry-banan med svåra brännskador som följd. Efter en månads vila är han frisk igen. Nu med proffskontrakt för March i F1 och F2 för tre år. Ronnie tvingades att “skaka galler” under två dagar i Verviers stadsfängelse i Belgien, på grund av en fortkörning på väg till en tävling på “Spa”. Polisen var snälla och lät honom sitta av tiden efter tävlingen dock.

- Ronnie klarade sig oskadd i Argentina efter det hans Ferrari 512 sportvagn fick punktering i 300 km/h. Av bilen blev det bara skrot. Dagen efter i en annan vagn - en Lola - lyfter bilen, som ett winchstartat segelflygplan, i 270 km/h på samma ställe där han skrotade Ferrarin. Ronnie klarade sig oskadd igen.

- Den 1 maj 1973 lyckade Ronnie med att “skrota” tre F1-vagnar en och samma dag. Ronnie njöt de få stunder han hade ledig, på sommarstället i Hammar, vid Vätterns strand. Ronnie älskade sitt stora akvarium och kunde sitta i timmar och beundra fiskarna.

Av Martin Merell

P.S. Ovanstående artikel gör inget anspråk att vara heltäckande eller fullständigt korrekt, då en del uppgifter varierar mellan olika källor.

Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här