Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Behövs det verkligen fler svenska motorsporttalanger?


Alx har det numera kämpigt med sin internationella karriär...Foto: Eric Lindgren


...medan Sebastian Hohenthal är glad över att ha fått köra F2. Foto: Eric Lindgren

Sommaren 2009 startade Bilsportförbundets stora satsning Karting On Tour som besökte över 30 platser i Sverige. Målet var att på tre år fördubbla antalet utövare i Karting, och i fokus står barn mellan sju och nio år. I två specialbyggda trailers finns ett antal kartar, som helt gratis får provköras på kartingklubbarnas banor. Den som sedan vill lära sig mer erbjuds en kartingskola. Syftet med satsningen är att rekrytera fler till bilsporten och på så sätt få fram stjärnor i världsklass.


Satsningen är i sig lovvärd, men är det fler förare som svensk motorsport behöver? Redan idag har vi alldeles för många talanger som tvingas sluta lagom när de börjar komma upp i lämplig ålder. Anledningen till att man inte kan gå vidare i sina karriärer är inte att man saknar motivation eller talang, utan för att det fattas ekonomiska resurser. Motorsport är en sport för miljonärer och miljardärer, övriga bör faktiskt ägna sig åt något annat om man vill tillhöra eliten. Visst, det finns enstaka exempel på förare som har lyckats ta sig till toppen utan att vara född med guldsked i munnen, men oddsen för de flesta är att karriären tar stopp för vidare avancemang efter några säsonger.


Björn Wirdheim är den svensk som senast kört F1 i konkurrens med andra förare, men Björn fick aldrig tävla. Under flera år hade Alx Danielsson ambitionen att nå F1, men hur nära han var det målet vet bara han själv och hans närmaste. Både Björns och Alx karriärer har präglats av stora ekonomiska risker och ett hängivet arbete där familj och intressenter har gett satsningarna en chans. Sverige har dock inte lyckats få fram en ny förare till F1 eller till den amerikanska formelbilsracingen på 20 år. Nu står hoppet till Marcus Eriksson som med stöd av bl a Kenny Bräck kör GP2, samt inte minst Felix Rosenqvist.

I England blir man påmind om att ”Motorsport is dangerous”. I Sverige borde vi ha något liknande men med tillägget att motorsport kan ruinera din ekonomi.

Vad händer när barn i 7-9 års ålder får prova en gokart? Jo, man vill i de flesta fall fortsätta köra. Till skillnad mot andra sporter där idrottsklubben står för allt utom den personliga utrustningen är förutsättningarna helt annorlunda i motorsport. Barnet/ungdomen behöver en egen kart, en pappa som får skaffa garage, kunskap och utrustning. För en sjuåring kan man hitta begagnade prylar för 15-20 000 kr att starta med och sedan tillkommer resor, startavgifter, däck m m. Nästa steg som man kort därefter ”måste ha” kostar 50 000 och därefter är det 100 000 och mycket större summor som måste till. Och då är telningen runt 15 år.

För att Karting On Tour ska uppnå sitt långsiktiga mål måste satsningen gå ut på att hitta barn med rätt ekonomiska förutsättningar, dvs familjen bör ha en mycket bra ekonomi. Övriga kan informeras om möjligheter att börja jobba som funktionär, mekaniker eller börja tävla inom virtuell racing. Att avråda folk från att till varje pris börja tävla är viktigt för svensk motorsports framtid. Att tävla är inte en rättighet och ta fram en möjlighet att prova för alla som vill, skapar bara problem.

Av Eric Lindgren

P.S. för ett antal år sedan lät jag min då 15-årige son köra hyrkartsrace och han visade direkt att han hade talang. Han fick även möjlighet att testa en riktig gokart, men sedan var det stopp. Jag ville inte betala för mer och han varken kunde eller ville jobba för en motorsportsatsning. Idag är vi båda glada för att det inte blev något mer även om Sverige gick miste om en talang.


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här