Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Dags att förnya synen på VIP-gäster i motorsport


Vad är rätt? Särbehandling av ett fåtal...Foto: Eric Lindgren


...eller öppna upp och låt alla kunna få uppleva något speciellt. Foto: Eric Lindgren

Den i racing traditionella förpackningen av VIP-gäster känns helt klart förlegat och uttjatad vid det här laget. En promenad i en modern racingdepå visar upp vita tältdukar, gärna neddragna sidor. Avspärrningsband a la krogkön vid Stureplan. Vita dukar, buffé och kandelabrar, vinglas och porslin som försöker ge intryck av att man befinner sig på krogen.


Så länge detta var ett unikum var det nog bra. I dag är det allmängods och därmed lika spännande som ett besök på McDonalds för de som man vill behandla som VIP. Samtidigt som det ger känslan av utanförskap hos den vanliga publiken. Lätt överdrivet kan man säga att det snarare är negativ särbehandling, istället för positiv särbehandling av VIP. Jag vill också påstå (utan att kunna leda det i bevis) att t.ex. STCC idag har en större andel VIP-inbjudna genom team och arrangör, än vanlig publik. Finalen som ett lysande undantag. Vilket gör det ännu viktigare att utveckla just synen på VIP i racing.

Öppna upp mer generellt för den vanliga publiken, låt fler av teamens aktiviteter ske inför öppen ridå. Inklusive delar av VIP-programmet. (hur bra blev det egentligen med depåboxar för besökarna?) Utveckla VIP så att det verkligen känns VIP och inte storskalig serieproduktion. Att många VIP-gäster blivit en affärsmodell för många team är direkt kontraproduktivt för känslan av VIP. Att vara en av 1500 i en matkö och på en läktare med keps i samma färg, är inte VIP. Det är snare ett försök att skapa fan-kultur som i t.ex. lagidrotter. Inget fel i det, men det är inte VIP! Ser med spänning fram emot nya grepp från både team och arrangörer på detta område. Jag har till och med fått äran att uppleva det som VIP-gäst i några olika motorsportsammanhang, så jag vet att det går.

För t ex rallysporten är det inte en framgångsfaktor att ta efter det som redan är skåpmat i racing. Det gäller både VIP och arrangemangens format!

Av Bo Lindman
Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här