Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

VIP bör finnas även i Rally-SM


VIP handlar om att gästerna ska känna sig välkomna. Foto: Eric Lindgren.


Vita dukar passar inte överallt i VIP-sammanhang. Foto: Eric Lindgren.

VIP ska finnas i rally-SM, men frågan är väl snarare hur mycket "Mc Donalds De Luxe" uppfattas som VIP, eller bara storskalig matproduktion med lite gudlkant. För mig är maten endast en del av ett VIP-koncept, menyn bör därför styras av bl.a. målgrupp, miljö, syfte, profilens hos både avsändare och evenemanget i sig. Budget sätter ju ramarna oavsett det ska vara ”krogen eller skogen” i profil. När man planerar ett VIP event går man tillsammans med sin sponsor/uppdragsgivare genom vilka är målgruppen ,vilka förväntningar kan de ha på aktiviteten, vad vill man kommunicera genom inbjudan? Vad ska uppnås etc?


När jag tidigare jobbade med ett par av Sveriges största mediaaktörer både i print och etern med motorsportaktiviteter tog vi också hänsyn till respektive inbjuden kundgrupps erfarenhet och förväntningar på en motoraktivitet. Den såg annorlunda ut om det var annonsköpare i bilbranschen eller t.ex. finansvärlden. Naturligtvis anpassades allting i VIP-paketen till den för just det tillfället inbjudna målgruppen. Inte sällan vände vi på också invanda begrepp. Detta tillämpandes både vid vanliga VIP-inbjudningar och vid egna event.
Vid något tillfälle fick ett antal gäster bevittna en hemvärnsgrupp snabbgruppera med två tgb, tält och koktross för att sedan bjuda på fältmässig lunch, även om platsen då var de vita dukarnas Mantorp. En annan gång kom gourmetkocken ut i skogen och bjöd på 3 rätters meny under tallkronorna. Jag gillar Svenerics exempel med bl.a Wickes vida berömda sill och nubbefrukostar. Att plocka upp ett nationellt särdrag eller mattradition är ju ett sätt att förstärka profilen. Seat super copa i DTM gör sammaledes på sitt sätt.

Dessutom inte minst viktigt, vi var alltid noga med att våra sponsorers medarbetare hade en egen målbild med eventet. Det kunde vara x antal bokade besök hos kunden efter åt, x antal leads till nya kunder etc.

Vissa gånger var målet helt enkelt bara att erbjuda sina trogna kunder ett bra tillfälle att lära känna varandra och uppmuntra till nya relationer och affärer dem mellan. Nog så viktigt!
Även inbjudan och uppföljning lade vi krut på att det skulle bilda en helhet. Det är inget ovanligt alls, flera av STCC-teamen jobbar så här, antingen för att de själva insett behovet, eller för att deras sponsorer ställer de kraven på dem. För mig är alltså VIP mer än ett mer eller mindre glassigt mattält i en depå, det är hela omhändertagandet av gästerna och vad man också i övrigt bjuder dem på för upplevelse och intryck. Men som sagt de flesta VIP-koncept är alldeles för mycket ”same-same”. Däri ligger problemet idag.

Ibland står man inför utmaningen att dels ta hand om sponsorns VIP-gäster, samtidigt som man ska kommunicera sponsorns budskap mera publikt. Det är då de farhågor Tärnström är inne på uppstår. Det finns som tur är flera bra sätt att hantera det, men det få vi återkomma till vid senare tillfälle.

Av Bosse Lindman
Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här