Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Rallyföraren låg på taket sex timmar efter att han hämtat körkortet


Dags för årets Midnattssolsrally för Roland Appelskog


Det har körts hårt även med FIAT 600 i Östergötland

Han är kort i rocken den tidigare Peugeot-handlaren från Linköping – Roland Appelskog. Är man inte i bilbranschen så förknippar man hans namn med rallysport. Under 70-talet var han en riktig ”local hero” på Östgötaslätten.

Just nu laddar han för Midnattssolsrallyt. Bredvid honom i den lilla BMC Cooper:n sitter då som vanligt kartisen och forne jobbarkompisen från Saabs flygverkstäder, Leif Carlsson.

– Mitt hjärta klappar för rallysporten och jag har fortfarande ett djupt engagemang, dels i mitt eget tävlande, dels i att jag sedan 10-12 år tillbaka är kassör för Östergötlands Bilsportförbund, förklarar Roland Appelskog.

Många känner Roland idag som Peugeot-handlare i Linköping – men låt oss presentera honom!

Han är född och uppvuxen i en billös familj.

– Pappa och mamma hade aldrig bil. Närmast jag kom något med motor var pappas lättviktare på 98 kubik, inleder han sin berättelse.

– Men min bror, som är sex år äldre än mig, köpte bil. Han var en av de första som tävlade med hundkoja i rallyskogen och jag fick åka med som kartis. Jag var bara 13-14 år gammal när jag debuterade.

– Jag tyckte det var kul, så jag åkte med kreti och pleti i tävlingar. Den ena körde värre än de andre, men jag blev aldrig åkrädd, berättar han.

18 år och en veckan gammal hade han rätten till att köra upp för att få ”lappen” i sin ägo. Bara några veckor innan köpte även Roland en hundkoja. Den första. Den inkomst som möjliggjorde köpet fick han från sin praktik vid Saabs verkstadsskola i Linköping.


– Jag gick vanlig 7-årig folkskola och direkt efter den blev det tre år på Saabs industriskola. Där var det en massa teori men framför allt praktiskt arbete på Saabs flygverkstad. Jag jobbade som borrare i bergverkstaden. Jobbet var inte helkul – utan jag ville göra något annat. Så jag stod där och borrade i ett par år, men intresserade mig mer och mer för brorsans jobb som chaffis, berättar Roland och påpekar att han har en skral utbildningsbakgrund – men så var det att växa upp med begränsade ekonomiska möjligheter under 50- och tidiga 60-talet.

Nåväl, löning var det varannan vecka – pengar som kom att bli grundplåten för hans tävlande.

Åter till den första hundkojan och körkortstagandet.

– Jag körde upp på lördagen, men fick vänta tio dagar, till tisdagen veckan därpå, på körkortet. Jag gick till residenset där länsstyrelsen låg för att hämta ut kortet som jag nästan tjatat mig till. Kompisarna hade kört upp bilen så att den stod direkt utanför – det var bara att kliva in bakom ratten.

– På kvällen skulle jag sätta hastighetsrekord – sex timmar senare låg jag på taket för första gången …

Roland var inte bara tidig med körkort –18 år gammal var det också dags för familjebildning.

– Det blev till att skriva till kungs, berättar han.

Den förstfödde är sonen Peter som idag driver familjeföretaget vidare, men också rallysporttraditionen, vilket även den andre sonen Henrik gör, även han anställd i företaget, liksom dottern Pernilla.

Roland tröttnade på livet vid borrmaskinen 30 meter under marken. Han började knäcka extra som chaufför. Även i lumpen blev det chaufförssyssla på Malmen, som var en perfekt kombination för den rallyåkande familjefadern.

Efter värnplikten började han att köra långtradare, det var ett perfekt yrke som gjorde att han även hann med att skruva på andras bilar i tävlingsgaraget, vilket drygade ut tävlingskassan.

1972 brakade Roland Appelskog av vägen med sin långtradare. Han fick sig en tankeställare. Efter lite funderande och övervägande kom han fram till att hans fritidsmekande och den upparbetade kundkretsen nog skulle kunna bära sig. Han startade bilverkstad.

Vid den här tiden var han etablerad som rallyförare på lokal nivå. Han körde många olika bilar, Renault Gordini, Opel Kadett och även en SAAB Sport. Mest udda var nog ändå Fiat 600, en perfekt farkost för korte Appelskog.

Året därpå kom en avgörande händelse för Roland Appelskog. Håkan Sundvall flyttade till Linköping för att sälja Datsun. Det blev början på en lång vänskap och början på en lång bana inom bilbranschen. Sundvall sålde Datsun, så det blev japanen i rallyskogen också för Roland. Sedermera tog man även upp försäljning av Vaz/Lada – även detta märke härjade Roland runt med i rallyskogen, tätt i hasorna på Bus-Ove. Sedan mitten av 80-talet är det mest bilhandel för Roland – men under senare år har han återvänt – och då i en hundkoja!

Av Bilhandlarn

Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här