Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Clarion var först med att helsponsra ett svenskt rallyteam


Per Eklund laddar på med den Clarionsponsrade MG Metron. Foto: www.teambild.se


Ralph Grill tillsammans med den "japanska polisen" som vaktar garaget.

Säg Clarion och de som var med i rallysvängen på 80-talet får något drömskt i blicken. 1979 blev Clarion sponsor åt SAABs officiella rallybilar och det var något helt nytt. När SAAB lade ner sitt rallytävlande fortsatte Clarion att sponsra en mängd rallyförare och under närmare 30 år var man Per Eklunds stora sponsor. Bakom dessa satsningar låg en man och det var ”Mr Clarion”, Ralph Grill. Ralph är idag pensionär och ser idag tillbaka på en bransch som har förändrats drastiskt och där Clarions roll idag är en helt annan än den var för 30 år sedan.


Ralph, hur började det hela?

- 1970 började jag som VD för Abiko Radio som hade fått agenturen för Clarion. Clarion i Japan köpte därefter upp det svenska bolaget och Clarion blev ett helägt dotterbolag. Från början var det bara bilradio vi sålde men i mitten av 70-talet kom bilstereon också med avspelning för Philips kassetten. Blaupunkt och Philips var duktiga på radiodelen men Clarion var bättre på kassettdelen. I början av 80-talet kom cd:n och billjudet utvecklades därefter med allt billigare apparater med bättre prestanda. Idag är bra ljudanläggningar standard i de flesta bilar och eftermarknaden består av äldre bilar och några nya bilmodeller där billjud saknas som standard.

Hur gick det till när Clarion blev sponsor åt SAAB?

- 1979 fick Clarion en förfrågan av SAABs tävlingschef Bosse Hellberg om vi inte ville sponsra SAABs rallyteam, och vi såg genom satsningen möjligheten att bli leverantör åt SAAB. Vi kom överens och för 280.000.-, vilket var 20% av vår reklambudget det året, blev Clarion det första företaget som helsponsrade rallybilar i Sverige. Teamet bestod av Stig Blomqvist, Ola Strömberg, Kalle Grundel och Erik ”Eken” Johansson. Från början stod det ”Clarion – bästa ljud i bilen” på bilarna men vi var snabbt tvungna att byta ut ”bästa ljud i bilen” till Bilstereo då många trodde att vi sålde ljuddämpare all den stund namnet Clarion då var ett tämligen okänt märke. Satsningen blev mycket uppmärksammad då vi även köpte sju SAAB 900 Turbo, dekorerade som Stigs bil ,som då var en het bil, åt vår säljkår.

Sedan blev det ett långt samarbete med Per Eklund.

-1981 lade SAAB ner sin tävlingsverksamhet och jag kontaktade Per Eklund, som körde en Nissan i Svenska Rallyt, och frågade honom om han ville tävla för oss. Det ville han och det samarbetet varade i närmare i 30 år. I mitten av 80-talet fick vi storhetsvansinne och tillsammans med Clarion UK köpte vi en MG Metro i grupp B-utförande. Det blev en hel del VM-tävlingar såsom Svenska, Finska och RAC-rallyt för Per. Problemet med Metron var att den jämnt gick sönder. I samband med Svenska Rallyt ett år hade vi bjudit in en massa höjdare från bl a Clarion och när bilen slutade att fungera på SS1 var det en riktigt stor besvikelse. Metron fungerade lite bättre när Konrad Smidt i Tyskland fick lägga händerna på den, men den blev aldrig någon riktig succé.

Några minnesvärda höjdpunkter?

- Resorna till Jyväskylä och VM-rallyt där var alltid kul och vi åt alltid en massa kräftor vid dessa tillfällen. Något som Per minns än idag var att det var så mycket stora och många kräftor att vi inte klarade av att äta upp alla. Per placerade sig bra med bl a Porsche och Audi i Finland och vi runtomkring hade väldigt trevligt, så dessa resor var höjdpunkter.
- Ett annat minne var att Clarion i Japan såg oss som föregångare när det bl.a.gällde sponsring och jag kallades för ”pappa Ralph” av de ansvariga i Japan och de ifrågasatte aldrig hur vår reklambudget användes. Vissa år var det 5-6 mio som vi använde till marknadsföring och det här var 20 år sedan. En anledning var att vi var det land som hade störst marknadsandel med runt 25%, medan man i Tyskland hade 2%.

Vad var det besvärliga med sponsorsatsningarna?

- Det mesta var rätt trevligt och vissa år var det en mängd förare som vi sponsrade, men det jobbiga var nog alla de samtal vi fick från okända som ville ha ekonomisk hjälp. Folk ringde alla tider på dygnet och ville ha hjälp. Samtalen var ofta rätt märkliga då man inte hade något affärsförslag utan behövde pengar till nästa tävling eller något projekt som man kanske inte hade råd med.

Hur ser Clarions verksamhet ut idag?

- Till största delen är Clarion underleverantör till bilindustrin så produkterna sitter fortfarande i många bilar. Däremot finns inte det svenska bolaget kvar och eftermarknaden är som sagt mycket begränsad då de flesta bilar är fabriksutrustade med billjud.

Av Eric Lindgren

Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här