Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

F3 är fortfarande en formelklass med frihet


Eje Elgh tillhör de svenskar som kört F3 med framgång... Foto: Christer Ljungaeus


... likaså Anders Olofsson. Foto: Christer Ljungaeus.

Märkligt nog är F3 fortfarande en formelklass med frihet för olika chassitillverkare och motorleverantörer att agera. Även om Dallara nästan helt dominerar sedan 15 år tillbaka så är det tillåtet för andra att bjuda upp till dans. F1 och F3 känns logiskt men resten är en marknadsförares absoluta mardröm. Eller vad sägs om beteckningen GP2 som nu får sällskap av F2 och snart också GP3? Lägg därtill A1GP, Formula Super League och Renaults formelflora så blir förvirringen ännu större.


F1 med standardmotorer skulle för några år sedan upplevts som en otänkbar kombination. Nu verkar det dock som om FIA har för avsikt att driva igenom denna tanke. Därmed försvinner i så fall en stor del av det som sedan starten 1950 varit kungaklassens signum, nämligen att kända bilmärken tävlar mot varandra. Från början hette de Alfa Romeo, Ferrari, Mercedes, Maserati men snart fick de sällskap av främst brittiska racerspecialister som Vanwall, Cooper, Lotus, BRM och Lola.


Renault var först bland volymtillverkarna att på allvar ge sig in i sporten - åtminstone med helt egen bil och varumärke. Nu domineras sporten av bilfabrikerna, utan vars motorkontrakt ingen överhuvudtaget kan tävla. Kostnaderna har skjutit iväg bortom all rimlighet och om inget görs lär minst ett stall om året försvinna från mästerskapet.

Frågan är dock om enhetsmotorer är rätt väg? Vem vill se en Ferrari med en motor från t.ex. Zytek? Även om den är (motvilligt) ihopskruvad i Maranello.

Vore det inte en bättre idé att låta bilfabrikerna tvingas använda motorer från den egna motorfamiljen med krav på ett visst antal enheter tillverkade per år? Ferrari skulle kunna använda sin V8:a från 430 (för övrigt drivkällan i nya A1GP) och konkurrenter som BMW, Mercedes, Toyota (Lexus) har också lämpliga motorer på hyllorna. Förmodligen skulle ett sådant koncept bli mycket billigare än en extrem enhetsmotor med liten cylindervolym. För att få vara med måste motorer levereras till två team, varav det ena måste vara ett privatstall.

Det känns som om FIA står vid ett vägskäl. Är varumärket F1 starkare än bilfabrikernas och kan mästersapet stå på egna ben utan dem? Det blir spännande att följa vad som händer.

Av Leif Lindström

Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här