Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

FORMEL 1, FORMEL 2 OCH FORMEL 3 - BEHÖVS FLER?


Ronnie Peterson tog sig till F1 genom att vinna i bl a F3. Foto: Bosse Lindman.


Riktiga racerbilar är INTE framhjulsdrivna enligt artikelförfattaren. Foto: Martin Öberg

Formel 1, Formel 2 och Formel 3 – behövs det fler? Mitt svar är NEJ! Formel 1 är kungaklassen sen 1950. OK? Formel 2 kallas GP2. Att det nu kommit en klass som döpts till Formel 2 är inget annat än hål i huvet!

Det är GP2 som är "kronprinsklassen. Formel 3 är den klassiska "vi som vill vidare-klassen". Man behöver bara bläddra i historieboken för att inse klassens status och värde. Vad är då Formel 2? En klass mellan F3 och GP2. För att inte tala om Renaults större klass. Behövs den? Knappast. Här handlar det om "marknadskrafter."På samma sätt som Formula Masters kolliderar med F3. Sen har vi de ytterst märkliga "avarterna" - A1 GP och fotbollsklassen! Frågan är om dessa kommer att finnas kvar 2010? Utöver dessa finns ett antal märkesklasser som lever sitt eget liv.


Jag såg att ACO startat upp en ny sportvagnsklass med bilar som byggs av Oreca. En modern Sports 2000? I övrigt är sportvagnsprototyperna på fallrepet - igen. För vilken gång i ordningen? Istället är det olika GT-klasser som vuxit sig starka. Kanske även i Sverige även om tidpunkten är olycklig.

WTCC tycker jag börjar bli snudd på pinsam. DTM kör med bilar som ser ut som "touringvagnar" och har 500hk under huven. Vad har WTCC/STCC? 270-280-290hk? Det är åt helsike för lamt! Dessutom har riktiga racerbilar ALDRIG haft framhjulsdrift! Kör DTM med framhjulsdrift så får alla se...

Mitt råd till regelmakarna i WTCC/STCC: Sluta upp med alla jäkla dispenser och "anpassade" regler. Sluta med viktandet. Låt tävlingarna bli - tävlingar! Där skall bäste man (quinna) vinna. Och bästa bilen skall kunna få vara - bäst. Allt annat är verklighetsfrämmande.

Av Sveneric ErikssonFler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här