Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Vilka bilar blir framtida samlarobjekt?


En Porsche Carrera RS från 1973 har haft en fantastisk värdestegring...Foto: Eric Lindgren


...medan en renovering av en Ford Taunus nog aldrig går att räkna hem. Foto: Eric Lindgren

Att köpa en ny bil är nog en av de sämsta affärerna man kan göra. Idag är det även en rätt usel affär att köpa en sportbil på kort sikt, något som inte var fallet för några år sedan och det är det stora värdefallet är den största boven. Men på sikt, i vissa fall väldigt lång sikt, kan en bil vara en bra affär. Men vilka bilar är det som blir framtida samlarobjekt?


Exklusiva bilar har blivit som hästar. Ju dyrare bilarna är desto mindre nytta har man av dem. En ardennerhäst är som en bruksig kombi, den funkar varje dag men betingar inget större värde. Däremot är en häst som kan användas endast för tävling något som betingar ett högt värde. Till skillnad mot hästar dröjer det ett tag innan en bil blir ett värdebeständigt objekt som ökar i värde. Ibland kan det ta flera årtionden innan en bil blir ett attraktivt samlarobjekt och en bra affär för ägaren. En bil som investeringsobjekt är betydligt knepigare att äga än en tavla eller en antik byrå, något som många icke bilintresserade investerare har fått upptäcka. En bil kräver ständig omvårdnad och faller i bitar även om den var helt nyrenoverad eller ny när den magasinerades. Under 80-talet var bilar heta samlarobjekt och idag betingar t ex amerikanska muskelbilar från 60- och 70-talet astronomiska belopp. Vilka bilar kan då öka i värde och bli en bra affär?Sportbilar. De sportbilar som är mest värdefulla idag är de som hade för sin tid goda prestanda, var lätta och sparsamt utrustade. Exempel på detta är Porsche Speedster från 50-talet och Porsche Carrera RS från 1973. Den sistnämnda kostade under 80-talet runt 100.000 men betingar idag ett pris på runt 2 mio. Ferrari Daytona tillhör också denna kategori med en värdeutveckling som är bättre än det mesta.

Tävlingsbilar. Tävlingsbilar med en intressant tävlingshistoria är också säkra investeringsobjekt. Här är racersportvagnar typ Lola T70 och den typen av bilar intressanta för samlare, speciellt bilar från 60-talat då dessa går att använda på att helt annat sätt än en Bentley från 30-talet. Fyrdörrars touringbilar har väl inte nått samma kultstatus som sportcoupéer som BMW 3,0 CSL men med tiden blir även de intressanta. Speciellt då många försvinner till hobbyklasser och det blir ett begränsat antal bilar i originalskick kvar. Jämför med Porsche Carrera RS på 70-talet, där många av dessa rariteter kördes sönder och samman på rallycrossbanor.

Lyxbilar. Gamla lyxbilar som Mercedes och Rolls Royce är intressanta om de har tillverkats i en begränsad upplaga, speciellt de från lyxbilarnas storhetstid på 30-talet. Det här är dock dyra bilar att renovera och att hålla igång så många gånger är detta en inte så bra affär. Nyare lyxbilar som t ex BMW 750 från 80-talet lär nog aldrig bli en vettig affär ur samlarsynpunkt. En lyxbil med en vettig värdestegring ska vara en coupé eller cabriolet, men även där har historien visat att ju mer nytta man haft av bilen desto sämre värdeutveckling jämfört med sina mer spartanska och opraktiska syskon. Fyrsitsiga Ferrari 400 från 60-talet har haft en medioker prisutveckling jämfört med sina sportigare syskon.


Bruksbilar. Vanliga bilar har den fördelen att utskrotningen gör att dessa slitvargar försvinner och att vardagsbilar blir samlarbilar när de flesta har försvunnit. Problemet med dessa bilar är att renoveringar i mångt och mycket tar lika lång tid och att vissa moment kostar lika mycket som för exklusivare bilar. Lack och svetsning av rost kan kosta lika mycket för en Ford Taunus som för en Porsche, bilarna tar lika stor plats och är lika jobbiga att frakta runt. Taunusens reservdelar kostar mindre och bilen är enklare att renovera, medan Porschens delar är dyrare. Men i slutändan är den exklusivare bilen en betydligt bättre affär. De bruksbilar som är intressanta att renovera och som idag betingar ett större värde är de amerikanska bilarna där även 4-dörrars bilar har blivit intressanta att renovera då coupéer och cabrioleter från 50- och 60-talet numera har gått upp rejält i pris. US-bilarna har den fördelen att man får mycket bil för pengarna, spännande design, enkel teknik och prisvärda reservdelar.

Funderingar av Eric LindgrenFler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här