Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Blandade racingbilder del 1 av Christer Ljungaeus
20 st bilder
Visa alla»

Annons - Trackstar


Artikelarkivet

Le Mans – en svensk historia


SAAB 93 var med på Le Mans 1959 i en helsvensk satsning och...


...2008 var Bosse Lindman med och vann i historiska sammanhang.

24- timmarsloppet på Le Mans tillhör de klassiska tävlingarna i bilsporten. 24 svenska förare har fram till 2008 startat i denna tävling. Det finns många historier med svensk anknytning att berätta och här är några som kanske kan inspirera någon att gräva fram fler berättelser.


År 2007 kördes det 75:e Le Mans - loppet sedan starten 1923. Det var även ett svenskt jubileum då det var 75 år sedan den förste svensken startade på Le Mans. Det var Henken Widengren som då bodde i England och tävlade mest internationellt som startade i Le Mans 1932. Han hade bl.a. tävlat på Brookland i England. Han körde tillsammans med engelsmannen Sammy Newsome i en Aston Martin 1,5 LM. De nådde en 5:e placering totalt och klasseger och bästa Aston Martin i loppet. Ett sammanträffande är att ”jubileumsåret” 2007 blev Rickard Rydell 5:a totalt, klasseger och bästa Aston Martin.

Le Mans-bilen som hamnade i Sverige

Det första 24-timmarsloppen på Le Mans efter kriget kördes 1949. 1954 fick vi se svenskar på Le Mans. Det var Sture Nottorp och Ivar Andersson. Sture Nottorp hämtade en Frazer Nash Le Mans Coupé på fabriken i England och körde först Mille Miglia i Italien innan bilen fraktades till Le Mans. Le Mans 1954 var på väg att bli en succé för det svenska paret då de ledde tvåliterklassens och slog nytt rekord för tvålitersbilar på den snabba Mulsannerakan. De blev sedan tyvärr diskvalificerade efter 11 timmar på grund av för tidig tankning då de blev av misstag inkallade för tidigt av Frazer Nash depåpersonal.


Efter Le Mans togs bilen hem till Sverige men varken Nottorp eller bilen deltog i några fler tävlingar under 1954. 1956 såldes bilen till norrland och kördes i mindre tävlingar tills den 1957 blev skadad vid en tävling i Sundsvall. Den eleganta aluminiumkarossen var omöjlig att återställa och bilen försågs då med en av de plastkarosser som Erik ”Ockelbo” Lundgren tillverkade av en gjutform som utgick från Ulf Norinders Ferrari 500 Mondial. Bilen återvände till tävlingsbanorna och kördes i en del isbanetävlingar och fanns också med i en del i historisk racing i början av 80-talet. Bilen finns kvar i Sverige hos en samlare i Malmö.

Kan det bli mer svenskt?

Sture Nottorp återkom till Le Mans 1959 i en helsvensk satsning Bilen var en SAAB 93 med 750 GT-motor. Gunnar Bengtsson var andreförare. Med en motor på 65 hästkrafter lyckade man inte bara fullfölja Le Mans-loppet utan tillryggalägga 232 varv med en medelhastighet på 130,4 km i timmen. Det innebar en 12: e plats i loppet. Segrade gjorde en Aston Martin DBR 1 med 323 varv.

En annan svensk var med i Le Mans år 1959. Det var Joakim Bonnier som startade i en Porsche men tvingades bryta. Joakim Bonnier hade debuterat i Le Mans 1957 som fabriksförare i en Maserati 300 S men tvingades också då att bryta. Joakim Bonnier återkom flera gånger till Le Mans och det blev sammanlagt 13 starter för honom. Han fullföljde han bara ett av loppen. Det var 1964 då han tog en andraplats tillsammans med Graham Hill i en Ferrari Tipo 330 P.

Av Ingvar Sjögren

Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/svart_stor.jpg


Annons - AffärsskolanAnnons - JokernAnnons - MerchandiseAnnonsera här