Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Ett äventyrligt event i Värmlandsskogarna i samband med Svenska Rallyt 1988


Reseledaren i mitten anade föga vad Svenska Rally-eventet skulle innebära...


Kung Bore var inte på sitt bästa humör detta år då det var plusgrader och lömska isar.

Jag arbetade under denna tid som marknadschef på ett finansbolag där bilhandlare var en viktig målgrupp. I samband med Svenska Rallyt 1988 ordnade jag ett event som skulle visa sig innehålla dramatik och äventyr så det räckte.Till Bäverland utanför Molkom hälsades 20 man välkomna efter en säljtävling. Bäverland var en konferensanläggning som då drevs av Bertil Holmqvist, mannen bakom Polarvagnen, och som erbjöd ”från tält till svit”. Efter att ha rekognoserat året innan, bokade vi upp inkvartering i några gamla logement på området som tidigare använts som ungdomsvårdsskola…Fredag kväll anlände en brokig skara, där även racerprofilerna SE-Eddie och Greger Kronegård ingick. Efter uppställning i korridoren delades mannarna upp i de olika rummen där vi hade förberett med ett ”survival-kit” som bestod av en flaska whisky, kådisar och var sin morakniv. Kvällen avslutades på värdshuset med pyttipanna och snaps. Här lade jag märke till att en av deltagare var, mer än normalt för detta törstiga skrå, intresserad av starka drycker. Det här kunde bli problem, tänkte jag utan att ana hur rätt jag skulle få.

Lördag och frukost, därefter väntade ett 20-tal skotrar på oss. Avfärd var planerad till 9.00 men 8.45 hade en av de yngre deltagarna tagit en tur och dragit rakt ner i ett stort dike. Vindrutan hade krossats och han hade skurit upp ansiktet. Greger och SE-Eddie fick köra ambulans till Hagfors med den sistnämndes pärlemorvita Audi 200. Killen fick ligga kvar i Hagfors men fick inga större men, värre var det med SE-Eddie som fick sanera sin fina bil eftersom han inte tål blod och hade mått därefter.

Nåväl, vi kom i väg ut till sträckan, där det grillades korv och man hade allmänt trevligt. Nästa incident stod brodern till Volvohandlaren i Jönköping för, som skar sig i tummen med morakniven och även han fick föras till sjukstugan i Hagfors som sydde 55 stygn åt oss denna helg.

Detta år var det snöbrist och inte perfekta förutsättningar för att köra skoter på sjöis. Inför hemfärden från sträckan såg jag att det spår vi tagit längs strandkanten hade börjat stöpa igenom, dock upptäckte jag att längre ut var isen kraftigare. Därför var ordern till mannarna att köra rätt över sjön, vilken åtlyddes av samtliga utom en (gissa vem) som skulle åka samma väg tillbaka. När jag som siste man packade ihop lägret så kommer en skoter tillbaka och föraren gastar

-” Eje har kört ner i en vak!, Eje har kört ner i en vak!”

Jag drog direkt till olycksplatsen där en del av en skidspets stack upp. De två på skotern hade lyckligtvis räddat sig och fått åka till bastun, men när jag närmar mig vaken brister isen under mina fötter och jag åker i. Jag är emellertid arg som ett bi och lyckas vända mig i luften för att landa på armbågarna på iskanten. Med en kraftig benspark är jag uppe och 10 minuter senare får den huttrande Eje en rejäl utskällning i bastun.

Efter bastu och en trevlig middag på värdshuset där Bertil berättar om tiden med Polarvagnen, tar bussen oss till Sandgrund i Karlstad där mannarna är populära bland värmländskorna. Efter Grundet bär det av tillbaka till Bäverland, några fattas givetvis men får ta sig tillbaka själva, där det blir stora räkmackor och en sängfösare. Nödvändig ”rallyvickning” enligt Sven Almevik i Linköping.

Efter frukost på söndagen kommer den nya fina turistbussen från Molkom Buss och hämtar oss för hemfärd. En mil från Bäverland pajar luftfjädringen och i krypfart når vi bussgaraget. Med den gamla skolbussen fortsätter färden, men inte så länge eftersom topplockspackningen går i Kristinehamn. Det blev tåg den sista biten för de mycket nöjda deltagarna av denna äventyrsresa.

På måndagen hade jag det tvivelaktiga nöjet att ringa skoteruthyraren och meddela att en av hans snöskotrar hade blivit vattenskoter. Vi köpte emellertid skotern ”på rot” och lät bilhandlaren jobba av den i en egen säljtävling. Han bärgade skotern framåt vårkanten och vad jag vet används den fortfarande ute på Värmdö.

Av Eric LindgrenFler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annonsera härAnnonsera här