Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

En riktigt dålig affär i rallyskogen


Rally innebär mycket fart men även mycket väntan. Foto: Eric Lindgren


Engångsgrillen är idag en etablerad "rallyprodukt" för den som inte vill släpa på ved. Foto: Eric Lindgren

1999, tror jag att det var, jobbade jag åt ett holländskt dotterbolag vars produkter såldes i huvudsak under vinterhalvåret. Min ambition som VD var att även hitta lämpliga produkter för sommarhalvåret. Ett sortiment togs fram, med bl a ett grillkol där man inte behövde använda tändvätska, samt en engångsgrill utgjorde delar av det sortimentet. Engångsgrillen eller som vi kallade den, Friluftsgrillen, var basen i detta sortiment och jag såg stora möjligheter med dessa produkter.


Jag planerade en introduktionskampanj i samband med Svenska rallyt och bokade möte med Bertil Klarin i Karlstad. Jag såg även miljöaspekter med grillen då många granar i de värmländska skogarna ser ut som tallar efter VM-rallyt då de eldande entusiaster behöver bränsle till sina eldar. Bertil fick sig en demonstration då jag slog eld på grillen på taket utanför hans kontorsfönster. Han lät sig imponeras men det gjorde inte de övriga i kontoren runtom som trodde att det brann. Det var på håret att Karlstads Brandförsvar hade tillkallats.

Nåväl, jag blev inte ”official supplier” till VM-rallyt men en rejäl kampanj planerades. En helsida i rallyprogrammet bokades och en expert på säljande utskick anlitades. Experten förordade ett elegant utskick som ”skulle sticka ut” i brevhögen. I utskicket fanns även ett fint erbjudande och det hela distribuerades till ca 300 näringsidkare i Värmland och Dalarna. I Karlstad skulle vi dessutom sälja ett ”Rallypaket” bestående av grill, korv, korvbröd och Coca Cola på en stormarknad enligt den stora annonsen i lokalblaskan. Demonstratris hyrdes in och vi var beredda på köprusch…

Kostnaden för denna introduktionskampanj var nog närmare
100 000:- och förväntningarna var höga – rätt produkt i rätt sammanhang kunde ju inte gå fel. Veckan innan rallyt hade ett paket à 800:- beställts och det var resultatet av det påkostade utskicket. Det var Preem i Munkfors som var på hugget och såg möjligheterna. ”Rallypaketen” på stormarknaden var inte heller någon succé då de flesta kunderna inte ens skulle ut i rallyskogen.

Nya produkter är inte lätt att introducera fick jag lära mig den hårda vägen av ovanstående, idag är engångsgrillen dock en etablerad produkt. Men tyvärr ett gissel då många lämnar resterna kvar i skogen. När det gäller utbudet av grillar fick originalet snabbt konkurrens av billiga kopior. När det inte fanns någon marknad var marginalen bra och när marknaden upptäckte grillen kom kopiorna och marginalen försvann. Något som jag lärde mig av detta. Som tur var gick bolaget bra när det gällde kärnverksamheten så detta blev bara en dyrköpt lärdom.

Av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annonsera härAnnonsera här