Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Ägandet är en sak men underhåll är något annat – En midsommarkrönika


Redo för sjösättning och den enda båten kvar i ladan.


Originalkapellet får numera assistans av ett hamnkapell då båten inte tål vatten...

Idag är det dagen före midsommarafton och traditionsenligt ska den gamla Sea Rayen i sjön, en familjeangelägenhet för alla utom hustrun som hellre påtar i trädgården. Storyn bakom inköpet av båten 1989 är följande:


Jag hade varit nere på Nürburgring och kört deras förarkurs. Återseendet med hustrun blev kärt, så kärt att det i augusti blev känt att vi skulle få tillökning i form av tvillingar i januari följande år. Det här chockartade beskedet ingick inte i min planering där karriär, bilar, renoveringsprojekt, motorsport och en vild tvååring tog det mesta av tiden. Dessutom hade hustrun sagt att hon hade koll på nativiteten så det ”här” ändrade mina planer ordentligt.

Jag var 36 år och tänkte - med tre blöjbarn och de efterföljande åren med dessa skulle innebära att när barnen var tillräckligt stora så var jag för gammal för att ha något kul ö h t. Här gällde det att smida medans järnet var varmt. Tre år innan hade jag beställt en ny Morgan +8 och den skulle komma om några år och en bra båt stod också på önskelistan. Med tre barn skulle hustrun inte prioritera inköp av en båt så det gällde att handla nu.

Sea Rayen hade det som jag efterfrågade och storleken var perfekt för en insjö. Höstpriset var rätt och det var bara att slå till. Sommaren 1990 blev intensiv med tre småbarn varav jag och den äldste, 2,5 år, ”flydde fältet” till sjöss när hustrun tog hand om tvillingarna. 1992 var det dags att hämta ut den nya Morganen och med facit i hand var den en perfekt småbarnsbil då det bara fick plats med en unge i taget. Alla var nöjda när pappa drog iväg till sjöss eller på kurviga vägar tillsammans med något av barnen.


Idag är den gamla Sea Rayen kvar, men det mesta av annat är utbytt och då kommer vi fram till ägandets baksida – prylarna måste underhållas om de inte ska falla i bitar eller risa ihop. Vi har nått max när det gäller ägande och året är indelat i olika faser där skötsel av våra ägodelar ska göras. Med närmast militärisk disciplin funkar det, men det gäller att arbeta metodiskt. Numera är barnen hårt engagerade i underhållet och den gamla båten får inte säljas.

Om 7 år är den en veteran, dvs 30 år, och är antagligen den enda överlevande Sea Rayen då man i USA varken byggde båtarna för regniga Sverige snarare för Floridas sol. Man trodde väl inte att båtarna skulle ägas i 30 år heller. Det sägs att jänkarna som byggde Dodge Challenger 1970 planerade att den skulle hålla i fyra år…

Vi har lyckats hålla båten i ett gott skick, men vissa år har varit mer krävande än andra. För tiotalet år sedan byttes halva durken ut under den heltäckande mattan och för fyra år sedan lagades resten av durken. Heltäckande mattan är sedan länge borta och ersatt av en nåtad trädurk. Hustrun har bytt ut plastrutorna på originalkapellet och idag är det dags att få båten i sjön. Första veckan i augusti ska den upp och förhoppningsvis har det blivit en hel del båtturer under tiden.

Livet med tre barn blev fantastiskt och tänk att jag trodde att jag skulle vara för gammal för att ha kul vid 40 då när tvillingarna var på gång. Idag är det fokus på familjen i första hand och innan det köps in en större pryl så är det underhållet och konsekvenserna av ett ägande som nagelfars.

Trevlig midsommar

Eric LindgrenFler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annons - SM 11 årAnnons - aktuell motorsport