Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

SM-silver med Volvo och OK Motorsport 1985


Alltför få startande i stora grupp A snuvades Matte Lindén på SM-guldet 1985.


Efter SM-guld och SM-silver var det slut på tiden med OK Motorsport i depåerna.

SM-guldet i Super Salon 1984 firades inte speciellt mycket och länge utan målsättningen för oss var betydligt högre. Jag drömde om att bli ”demonpromotor” och Matte Lindén kunde tänka sig att bli racerstjärna på heltid. Under året hade jag sålt min fina Porsche till en gammal F3-förare som hette Johnny Sigfridsson och flyttat till Stockholm. OK var min största uppdragsgivare och konceptet var rätt omfattande och krävde mycket engagemang för att flyta på i alla led – från OKs marknadsavdelning till OK-mackarna.


I Europa var grupp A den stora standardvagnsklassen med Rover, BMW och Volvo som titelkandidater. I Sverige skulle denna klass bli stor förutspåddes det. Matte var ”föregångare” på många sätt och ville helst komma med hjälmen under armen till tävlingarna. Till skillnad mot de flesta andra förare under denna period som ägnade stor del av sin tid i garaget.


Resultaten under året och SM-guldet i ”kungaklassen” hade noterats bland de andra klasserna där Volvo stöttade sin 240 Turbo-klass, trodde vi. Ansvarig för Volvos satsning på motorsport var Bo Wikås som vi hade stött på under säsongen. Vi bokade tid med honom för att prata Volvo och Grupp A.

Matte och jag tog tåget till Göteborg, lånade en bil av SE-Eddie som då var utlokaliserad bilförsäljare på västkusten och förberedde oss för mötet dagen därpå. I utsatt tid anlände vi till Volvos huvudkontor där Wikås mötte upp i korridoren. Efter några hälsningsfraser och lite rundsnack avslutade han det hela med att skynda vidare till något möte. Snopna lommade vi därifrån, lämnade tillbaka bilen till SE-Eddie och tog tåget hem. Att åka EM för Volvo var nog inte aktuellt…...

OK-Porschen såldes till Jarl Wermelin, och efter lite förhandlande bestämdes det att Matte skulle hyra Peggens Volvo för att köra SM och Peggen skulle åka DTM. Det här var en mycket bra lösning för oss. Matte vann alla deltävlingar han körde, men tyvärr var det för få deltagare i stora klassen för att det skulle delas ut fulla SM-poäng. Det blev därför ”bara” SM-silver för OK-teamet. OK Motorsport som det året bestod av, förutom ”OK-Volvon”, OK-Sierran i dragracing, Myggan Nilssons Porsche i rallycross samt Anders Lundins Peugeot i rally.

Under hösten drabbades bensinbolagen och OK av någon slags kris och vidare satsningar på motorsport var inte aktuella. Matte hade (tillfälligt skulle det visa sig) kroknat på att köra racerbil och jag fick mitt livs första fasta anställning, hos en kund som var ett finansbolag. En epok i våra liv var över, men det skulle komma fler. Nästa gemensamma epok för oss var förarkurserna på Nürburgring och det kommer jag att skriva om vid ett senare tillfälle.

Av Eric Lindgren

Del 1-3 av denna artikelserie har publicerats 081117, 081125 och 081202


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annonsera härAnnonsera här