Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

SM-Guld med OK Motorsport 1984


OK-Porschen och Matte Lindén - en fruktad kombination i SM 1984.


Så här såg det ut i depån på 80-talet.

Matte Lindén hade aldrig kört på en racerbana innan 20-års ålder men när han väl provade blev det succé direkt och sedan var siktet inställt på att köra SM. Hejarklacken runt Matte blev allt större och till säsongen 1983 var SM-guldet det som gällde för denna brokiga skara. Sponsorer var det minsta bekymret enligt den ansvarige för detta, en stjärnkrängare av försäkringar, och det ena uppslaget efter det andra presenterades.

Jag hade startat reklambyrå och min uppgift var att ta fram skisser och förslag. Sponsoransvarige Johnny matade på med företagskontakter som alla var ”klara” och jag fick rita på nätterna. När vi synade korten visade det sig att ingen var klar för de belopp som behövdes. Det började bli kärvt när Matte la ut en förfrågan om ett litet bidrag till en kompis far som tillhörde ledningen av OK. Han replikerade - att skulle man vara med så skulle det vara rejält!OK hade insett att man behövde föryngra kundunderlaget eftersom man hade fått stämpeln att passa för ”gubbar med hatt”. EN OK-profilerad Porsche var något som skulle ruska om både externt och internt. Jag arbetade fram ett koncept för OK Motorsport, grafisk profil för butiksmaterial etc och designen för OK-Porschen. Med friska kulor anlitades dåtidens expertis och vid en presskonferens presenterades denna satsning. Teknikens Värld hade ett uppslag om ”Årets satsning” med rubriken: ”Med den här bilen ska vi vinna SM”.


Experterna fick fria händer att bygga motorpaketet men en månad innan premiären fick jag en olustig känsla av att allt inte stod rätt till, då ”chefsingenjören” skulle vila upp sig i 14 dagar för att därefter vrålmeka den sista tiden. Premiären blev ett fiasko då en motor fick lånas in för att ekipaget skulle rulla överhuvudtaget. Jag var förbannad till max, men fick till svar att ”så här var det i racingvärlden”. Det var krångel mest hela tiden och bästa placeringen under året blev en tredjeplats.

OK sviktade dock inte, och till nästa säsong fick vi förnyat förtroende. Dessutom utökades OK Motorsport med en dragracingbil i Pro Stock-klassen och en rallybil. Bertil Karlsson, idag ägare av Porsche Center i Haninge, fick i uppgift att bygga en motor enligt Porschefabrikens specifikationer och Rolf ”Dumle” Karlsson, legendarisk rallymek, anlitades.

Nu gick allt som det s k tåget. Dubbelturbomotorn spann som en katt. Dumle hade koll på grejorna och med ett sista – ”Nu har jag fixat till bilen enligt dina önskemål och allt är så bra det kan bli. Nu är det upp till dig!”, slog han igen dörren.

Matte var egentligen inte så krävande som gammal streetracer. Understyrt eller överstyrt spelade ingen roll, bara det var ordentligt ryt i maskin! I sammanhanget så ska det sägas att Matte kvalade aldrig i topp utan det var i racen som hans förartalang visade sig.

Resultatet för 1984 blev ett SM-guld och seger i alla tävlingar utom en. Den brutna tävlingen var på Anderstorp där Matte hade kört av på träningen. Efter nattmekande fick han starta sist i det stora startfältet. Efter en uppkörning (årets ”läckraste” enligt PeO), där han på fyra varv hade kört upp sig ett tjugotal placeringar och låg fyra, körde han av i högern framför huvudläktaren. Anledningen var att han fick i fyran istället för tvåan och drog rakt fram i 180-graderskurvan.

Jag minns att vi efter SM-finalen åkte till mitt sommarställe. Inte för att fira, utan för att planera framtiden. Guldet kom ju ett år för sent och nu var det dags för nästa kliv, OK-Volvon.

Av Eric Lindgren

P.S. Detta är del tre av en artikelserie. Del 1 publicerades 081117 och del 2 081125

Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annonsera härAnnonsera här