Svartamasken.com - Logotype

Senaste bilderna

Mingelbilder från STCC på Solvalla 2017 av Eric Lindgren
51 st bilder
Resan till Nürburgring med Volvo 745 GLT 1989
27 st bilder
Visa alla»

Annons - Test


Artikelarkivet

Porscheköpet som blev en enda lång prövning


Allt är inte guld som glimmar...


"Tidstypiskt modifierad" med breddade bakskärmar och breddade Fuchsfälgar.

Efter ett par år utan Porsche kom suget tillbaka i mitten av 80-talet och när jag hade sett filmen Le Mans där Steve Mc Queen gör entré med en 911:a av äldre årsmodell fick jag upp ögonen för dessa veteraner. En vacker höstdag när jag promenerar på Kungsgatan i Stockholm får jag se något som jag knappt trodde fanns. Framför mig står en svart 911:a från tidigt 70-tal i, som jag bedömer det, perfekt originalskick. De flesta gamla Porschar hade vid denna tidpunkt ”förädlats” med en massa plastkrafs för att antingen se ut som en turbo eller något som de okunniga kallar 935.


Förutom en perfekt svart lack och fint krom hade bilen svart skinnklädsel, tonade rutor och taklucka. Modellbeteckningen var 911E, men tyvärr satt det även det förhatliga Sportomatic-emblemet på bakluckan. Habegäret väcktes emellertid och några dagar senare hittar jag bilen till salu i en motortidning. Priset man begär är rimligt och efter samtal med lillbrorsan så slår vi till. Delad bil är ju ”hela bilen till halva kostnaden”, resonerar jag.Vintern tillbringar bilen i garaget och det ska visa sig vara bästa tiden med den bilen. Ingenting ”händer” och man går omkring och tänker på allt trevligt man ska ha under sommarhalvåret.

Våren kommer och dagen innan avfärd till Porscheklubbens årsmöte, ”där det bara ska var att hämta Concour-priset”, byter jag olja i motorn. När vi lämnar huvudstaden tycker jag mig höra ett missljud men förtränger detsamma. Färden går vidare men börjar det inte låta mer?

Halvvägs lånar jag för säkerhets skull en telefon och ringer en expert. Jag håller luren mot motorn och experten tror att det är en vippa som är dålig eftersom lagerknack är mycket ovanligt på Porschemotorer. Två mil senare rasar motorn. Anledningen är att oljebytet dagen innan har frigjort en rostflaga i oljetanken som därefter hade satt igen en kanal. Jag ringer till brorsan och meddelar att det inte blir något pris….

Till midsommaren året därpå är bilen försedd med nyrenoverad motor samt en riktig växellåda. K3-Bertil ska ombesörja besiktningen. Han ringer mig därefter och meddelar att han har två nyheter, en bra och en dålig. Den goda nyheten är att bilen gick igenom, den dåliga är att en förvirrad farbror hade kört rakt in i sidan på bilen på hemvägen.

Mitt ”latinska” temperament gör mig upprörd men min blivande hustru lugnar mig genom att påstå att det är ett skämt. Till saken hör att vi i dagarna ska gifta oss och hon tror att det här ska ingå i förberedelserna för min svensexa. Kamraterna vet ju hur upprörd jag kan bli. Glad i hågen åker jag till verkstaden där jag möts av en Porsche med hela vänstersidan intryckt. Jag meddelar brorsan att ”det har hänt något med bilen”. Han får därefter en check och slipper vara Porscheägare.

Det måste var en mening med detta tänker jag. Under vintern får karossen därför sig en omgång. Det blir en ”tidstypisk” modifiering i form av små skärmbreddare bak ihop med originalkofångaren samt breddning av fälgarna till 7” fram och 8,5” bak. Det ser faktiskt riktigt bra och rätt ut.

Nu rullar det på riktigt hyggligt. Men en dag när jag vilar i soffan med bilen utanför huset hör jag ett motorvrål tätt följt av en kraftig smäll samt därefter en mindre smäll. Jag rusar upp och befarar självklart det värsta. När röken skingrats visar det sig att det är en tant som har övningskört. Hon har tagit fel på gas och broms, kört rakt in i husväggen för att därefter studsa ut på min Porsche. För en gångs skull har jag tur då endast bakljuset har krossats.

Jag börjar nu ledsna på gamla Porschar då även huvudbromscylindern börjar läcka veckan innan kursen på Nürburgring, och beslutar mig för att sälja bilen. Dessutom blir brorsan och jag inblandade i agenturen för TVR. En ny engelsk sportbil måste vara bättre än en gammal Porsche resonerar vi.

Av Eric Lindgren


Fler artiklar

RSS icon  Prenumerera på Svartamaskens artiklar!
Senaste videoklippet

0/stig_stor.jpg


Annonsera härAnnonsera här